wtorek, 13 października 2009

Kolorowe słoiki...




Dzisiaj sałatka z pieczonych pomidorów i pieczonej cukinii.
Pychota ! Nadaje się na zimno jako przekąska albo dodatek do dania głównego. Na zimno lubię zjeść na toście z ciabaty. Na ciepło stanowi szybkie i ciekawe dopełnienie makaronu, posypanego parmezanem.

Dałam:
3 cukinie,
1kg pomidorów ( prawdziwych),
4 cebule,
czosnek ( wg upodobań),
feta 2 opakowania,
oliwki zielone 1 opakowanie lub 1 słoiczek,
ocet 1 szklanka,
litr oleju,
1 szklanka wody,
sól, pieprz( tłuczony, 3 kolorowy), bazylia suszona do smaku,
cukier ( też biorę na smak; ma być ostro, kwaśno, słodko).

Zalewę zagotujemy razem ze świeżym czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią i cukrem oraz z zalewą z oliwek. Pomidory i cukinię solę, pieprzę i posypuję granulowanym czosnkiem, polewam oliwą i zapiekam ok 1/2 h na 180 C, (albo na wygląd).

Przekładam składniki do słoików, dalej zalewam i pasteryzuję ok 30 min. Smacznego !



9 komentarzy:

bestyjeczka pisze...

mniam mniam, a ja jakoś nie mogę zmusić się do robienia przetworów.

Anonimowy pisze...

zapachniało , nie powiem ale zrobić hm wolę podziwiać u Ciebie :) Pozdrawiam cieplutko

Pchełka pisze...

no PYCHA!!!! a jak zachowuje się feta po pasteryzowaniu? wygląda (na zdjęciu), że się z nią nic nie dzieje :)))) niedobrego...

MariaPar pisze...

Pchełko, nic się z fetą nie dzieje, pewnie za sprawą octu.

Elle pisze...

Wygląda smakowicie :) i pachnąco :)
Pozdrawiam

aagaa pisze...

Takich cudów to ja jeszcze nie jadłam!Wygląda niesamowicie i podejrzewam,że tak samo smakuje.Spróbuję zrobić troche ,tak na spróbowanie.A z cebulą to co sie robi?Taką surowa wkłada sie do słoików?Czy tez zapieka?
Pozdrawiam serdecznie

Małgośka pisze...

Apetycznie to wygląda i pewnie niesamowicie smakuje!W słoikach mam same słodkości,więc chyba czas wypróbowac coś innego.
Pozdrawiam serdecznie.

MariaPar pisze...

aagoo, cebula surowa.

Galeria Margo pisze...

zapowiada się pysznie - trzeba będzie spróbować :)